Categorieën

Doffe vlekken op marmer verwijderen

Is uw marmeren vloer dof geworden of heeft u te maken met doffe vlekken in uw marmeren vloer? Met de juiste behandeling kunt u deze doffe vlekken in uw marmer weer gemakkelijk verwijderen. Lees in dit artikel meer wat u moet doen bij doffe vlekken op uw marmer. 

Voorkomen schade aan uw marmeren vloer

Marmer is een kalkhoudend gesteente, hierdoor is de vloer ontzettend gevoelig voor zuur of zuurhoudende producten. Kalk kan namelijk beschadigen of zelfs deels oplossen door zuren. Komt er toch zuur op uw marmeren vloer? Dan kunnen er doffe plekken op de vloer ontstaan. Dit kan al met zuurhoudende producten zoals jus d’orange, verkeerde schoonmaakproducten of bijvoorbeeld azijn. 

Producten die u zeker NIET voor uw marmeren vloer moet gebruiken zijn: 

  • Verkeerde schoonmaakmiddelen (bijtend of zuur)
  • Een schuursponsje

Doffe vlekken van uw marmer verwijderen

Het gebruik van bijtende of zuurhoudende schoonmaakmiddelen wordt ten strengste afgeraden. Maar welk schoonmaakmiddel kunt u dan wel gebruiken om de doffe vlekken van uw marmeren vloer te verwijderen? 

Met een neutrale reiniger kunt u gerust uw marmeren vloer schoonmaken. Gebruik hiervoor een zeer licht staalwol sponsje en schuur de doffe plek met de neutrale reiniger op. De doffe plek zal na de behandeling voor 85% tot 90% verdwijnen. Kijk tijdens deze behandeling uit dat u niet te veel met de lichte staalwol spons weg schuurt. 

Heeft u echt hardnekkige doffe vlekken die niet van uw marmeren vloer of andere marmeren oppervlakken, zoals badkamer of aanrechtblad, verwijderd kunnen worden met de hand? Dan is het nodig een andere schoonmaaktechniek toe te passen. Denk aan het slijpen of polijsten van uw marmeren vloer. Ook hier wordt het oppervlak van de vloer lichtelijke geschuurd, alleen wordt dit uitgevoerd met speciale polijstschijven of schuurschijven die zijn bevestigd aan een machine. De doffe vlekken zijn na deze behandeling niet meer zichtbaar. 

 

Doffe vlekken: de oorzaak

Doffe vlekken ontstaan vaak door het knoeien of morsen van een vloeistof die in de vloer bijt. Maar er zijn zeker ook andere situaties waardoor de marmeren vloer doffe plekken kan krijgen. 

Kalkaanslag kan ontstaan op verwarmingselementen of bijvoorbeeld kranen in uw huis. Zorg dat u dit dan regelmatig schoonmaakt zoals bovenbenoemde methode, een neutrale reiniger en een licht staalwol sponsje. Hierdoor voorkomt u dat het kalk doorbloedt naar uw marmeren vloer en voorkomt u doffe plekken. 

Ook vetvlekken worden snel opgenomen door uw marmeren vloer. Deze vlekken kunnen ontstaan in de keuken of bijvoorbeeld op het buitenterras. Om deze vlekken te verwijderen maakt u gebruik van een oplosmiddel zoals wasbenzine, tinner of een hiervoor speciaal oplosmiddel. Dep het product op de vetvlek en herhaal dit totdat de vlek is verdwenen.

Producten om doffe vlekken op marmer te verwijderen van Prostone

Prostone heeft een groot aanbod schoonmaakmiddelen voor natuursteen. Heeft u een natuurstenen vloer zoals een marmeren vloer en bent u op zoek naar het juiste schoonmaakmiddel om uw vloer weer glanzend te krijgen? Laat u dan vooral adviseren door de natuursteen experts van Prostone. 

Ook voor doffe vlekken op uw marmer hebben wij een professionele reiniger. Meer weten over onze schoonmaakmiddelen of advies nodig voor het verwijderen van doffe vlekken op uw marmeren vloer? Neemt u dan gerust contact op met Prostone. 

 

Ook interessant: marmer impregneermiddel

Veelgestelde vragen

"Kun je doffe vlekken zelf verwijderen?" Ja, in veel gevallen kunnen doffe vlekken op marmer zelf worden verwijderd. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn en de juiste technieken en schoonmaakmiddelen te gebruiken om verdere schade aan het oppervlak te voorkomen. Neem eens een kijkje naar de schoonmaakmiddelen van ProStrone.
"Kun je doffe vlekken op gepolijst marmer verwijderen?" Ja, doffe vlekken op gepolijst marmer kunnen worden verwijderd, maar het is belangrijk om voorzichtig te zijn tijdens het reinigen, zodat de glans van het gepolijste marmer niet wordt aangetast. Bekijk nu de producten van ProStone, onze professionals helpen je graag verder.
Terug naar overzicht
Prostone Alles voor natuurstenen

Keizersveld 52C
5803 AN Venray
The Netherlands

Tel: +31 478 513477
KVK: 67638554